BAHAN - BAHANNYA :-)
- 400 gram daging rusa
- 1 inci halia, tumbuk halus
- 3 ulas bawang putih, tumbuk halus
- 2 biji kentang, kupas dan potong berbaji
- 1 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
- 3 ulas bawang putih, diketuk
- 1 biji cili merah, hiris serong
- 1 biji cili hijau, hiris serong
- 3 camca besar kicap pekat JALEN
- 1 camca besar kicap masin JALEN (atau secukup rasa)
- 2 camca besar rata gula pasir
- 1 batang kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 camca teh serbuk lada sulah
- Hirisan daun bawang untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Daging rusa dihiris nipis, kemudian gaul dengan sedikit tepung gandum, perap 10 minit.
- Cuci hingga bersih dan toskan. Kemudian gaul dengan bawang dan halia yang ditumbuk halus. Perap 30 minit. Kentang digoreng hingga kekuningan, angkat dan tos, ketepikan.
- Panaskan 2 camca besar minyak masak, masukkan gula dan biar hingga gula cair dan bertukar menjadi karamel, pastikan api kecil. Masukkan kayu manis, bunga lawang dan bawang puith.
- Kacau rata. Tambah daging rusa, kacau dan masak hingga daging rusa berubah warna.
- Masukkan kicap pekat, kicap masin dan lada sulah. Kacau rata dan masak hingga pekat, gunakan api kecil. Masukkan bawang besar, hirisan cili merah/cili hijau dan kentang goreng,
- Gaul hingga rata dan masak hingga bawang lembut. Rasa dan jika kurang masin, tambah sedikit lagi kicap masin. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan...Selamat mencuba!!
Catat Ulasan