Resepi Daging Rusa Masak Kicap




BAHAN - BAHANNYA :-)

  • 400 gram daging rusa
  • 1 inci halia, tumbuk halus
  • 3 ulas bawang putih, tumbuk halus
  • 2 biji kentang, kupas dan potong berbaji
  • 1 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
  • 3 ulas bawang putih, diketuk
  • 1 biji cili merah, hiris serong
  • 1 biji cili hijau, hiris serong
  • 3 camca besar kicap pekat JALEN
  • 1 camca besar kicap masin JALEN (atau secukup rasa)
  • 2 camca besar rata gula pasir
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 camca teh serbuk lada sulah
  • Hirisan daun bawang untuk hiasan


CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Daging rusa dihiris nipis, kemudian gaul dengan sedikit tepung gandum, perap 10 minit.
  2. Cuci hingga bersih dan toskan. Kemudian gaul dengan bawang dan halia yang ditumbuk halus. Perap 30 minit. Kentang digoreng hingga kekuningan, angkat dan tos, ketepikan.
  3. Panaskan 2 camca besar minyak masak, masukkan gula dan biar hingga gula cair dan bertukar menjadi karamel, pastikan api kecil. Masukkan kayu manis, bunga lawang dan bawang puith.
  4. Kacau rata. Tambah daging rusa, kacau dan masak hingga daging rusa berubah warna.
  5. Masukkan kicap pekat, kicap masin dan lada sulah. Kacau rata dan masak hingga pekat, gunakan api kecil. Masukkan bawang besar, hirisan cili merah/cili hijau dan kentang goreng,
  6. Gaul hingga rata dan masak hingga bawang lembut. Rasa dan jika kurang masin, tambah sedikit lagi kicap masin. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan...Selamat mencuba!!



0/komen