Bahan-Bahan
- 3 - 4 cawan beras basmathi - cuci bersih, rendam selama 25 minit kemudian toskan
- 3 cawan air
- 4 ulas bawang merah - tumbuk
- 2 ulas bawnag putih - tumbuk
- 2 helai daun pandan - simpul
- hirisan ketumbar, gajus dan kismis
- 1 cm halia - tumbuk
- 1 kiyub ayam maggie
- 1 cawan susu cair
- minyak masak atau butter
- pewarna merah, hijau dan kuning
- rempah 4 sekawan (kayu manis, cengkih, pelaga, bunga lawang)
Cara cara :
- panaskan minyak atau butter kemudian tumis bahan tumbuk bersama rempah 4 sekawan hingga naik bau dan masukan daun pandan simpul dan biarkan sekejap
- masukan kiub ayam dan air. biarkan mendidih kemudian masukan susu cair bersama beras, gaul sebati dan bairkan nasi hingga kering. untuk mengelakan hangit kacau sekali kala
- selepas nasi sudah kering kecilkan api kemudian buat lubang kecil-kecil menggunakan sudu dan titiskan warna merah. hijau, dan kuning.
- akhir sekali, tutup periuk supaya nasi masak sepenuhnya dan bila sudah masak gembur-gemburkan nasi dan taburkan daun ketumbar, gajus, dan kismis.
- untuk lauknya anda boleh menggunakan ayam masak madu, ayam masak merah, atau ikan keli berlada
Catat Ulasan