BAHAN - BAHANNNYA :-)
- 1 ekor ikan tongkol putih (berat kurang lebih 500 gram)
- 2 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
- 4 ulas bawang putih, diketuk
- 1 inci halia, hiris nipis
- 1 batang kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 5 biji cili padi merah, belah 2 tapi tak putus
- 5 biji cili padi hijau, belah 2 tapi tak putus
- 1 biji tomato, belah 6
- 1 1/2 camca besar cili kisa
- 1 camca besar ketumbar biji
- 1/2 camca teh jitan manis (kasar)*
- 1/2 camca teh jintan putih (halus)*
- 1 camca teh lada sulah*(*ditumbuk hingga halus)
- 1 camca besar penuh gula pasir
- 2 camca besar kicap pekat JALEN
- 1/4 cawan kicap lemak manis JALEN
- 1/3 cawan jus asam jawa (asam jawa sebesar ibu jari + 1/3 cawan air suam = ambil jusnya)
- 1/2 cawan air
- Hirisan daun bawang untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ikan dikerat pada 5 bahagian (che mat kerat hujung kepala ikan tongkol kemudian dibelah 2, sebab saiz kepala ikan agak besar).
- Cuci hingga bersih, kemudian gaul dengan 1 camca teh serbuk kunyit dan 1/2 camca teh garam hingga rata.
- Goreng ikan tadi hingga masak, tak perlu sampai garing. Angkat dan toskan. Ketepikan.
- Panaskan 4 - 5 camca besar minyak masak, kemudian masukkan gula pasir dan masak dengan api kecil hingga gula bertukar perang dan menjadi karamel.
- Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, halia dan bawang putih, kacau rata dan tambah cili kisar. Masak hingga cili garing.
- Masukkan bahan2 yang telah ditumbuk halus (*), masak sekejap.
- Tambah kicap pekat, kicap lemak manis dan jus asam jawa.
- Tambah air dan kacau rata dan biarka mendidih.Masukkan ikan dan masak sekejap, balik2kan ikan agar mesra.
- Masukkan bawang besar, tomato dan cili padi, kacau dan masak hingga kuah sedikit pekat.
- Rasa dan jika kurang masin anda boleh tambah kicap atau garam. Taburkan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan bersama nasi panas dan lauk2 lain..
Catat Ulasan