Resepi Ikan Tongkol Masak Kicap Berempah



BAHAN - BAHANNNYA :-)

  • 1 ekor ikan tongkol putih (berat kurang lebih 500 gram)
  • 2 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
  • 4 ulas bawang putih, diketuk
  • 1 inci halia, hiris nipis
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 5 biji cili padi merah, belah 2 tapi tak putus
  • 5 biji cili padi hijau, belah 2 tapi tak putus
  • 1 biji tomato, belah 6
  • 1 1/2 camca besar cili kisa
  • 1 camca besar ketumbar biji
  • 1/2 camca teh jitan manis (kasar)*
  • 1/2 camca teh jintan putih (halus)*
  • 1 camca teh lada sulah*(*ditumbuk hingga halus)
  • 1 camca besar penuh gula pasir
  • 2 camca besar kicap pekat JALEN
  • 1/4 cawan kicap lemak manis JALEN
  • 1/3 cawan jus asam jawa (asam jawa sebesar ibu jari + 1/3 cawan air suam = ambil jusnya)
  • 1/2 cawan air
  • Hirisan daun bawang untuk hiasan


CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Ikan dikerat pada 5 bahagian (che mat kerat hujung kepala ikan tongkol kemudian dibelah 2, sebab saiz kepala ikan agak besar).
  2. Cuci hingga bersih, kemudian gaul dengan 1 camca teh serbuk kunyit dan 1/2 camca teh garam hingga rata.
  3. Goreng ikan tadi hingga masak, tak perlu sampai garing. Angkat dan toskan. Ketepikan.
  4. Panaskan 4 - 5 camca besar minyak masak, kemudian masukkan gula pasir dan masak dengan api kecil hingga gula bertukar perang dan menjadi karamel.
  5. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, halia dan bawang putih, kacau rata dan tambah cili kisar. Masak hingga cili garing.
  6. Masukkan bahan2 yang telah ditumbuk halus (*), masak sekejap. 
  7. Tambah kicap pekat, kicap lemak manis dan jus asam jawa. 
  8. Tambah air dan kacau rata dan biarka mendidih.Masukkan ikan dan masak sekejap, balik2kan ikan agar mesra.
  9. Masukkan bawang besar, tomato dan cili padi, kacau dan masak hingga kuah sedikit pekat.
  10. Rasa dan jika kurang masin anda boleh tambah kicap atau garam. Taburkan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan bersama nasi panas dan lauk2 lain..




0/komen