Resepi Kerabu Pucuk Paku



Bahan bahannya

  • 2 ikat pucuk paku dan hendaklah dicelur
  • 8 batang kacang panjang dipotong dan dicelur
  • Taugeh yang dicelur
  • 3 tangkai daun kesum perlu dihiris halus
  • 1 kuntum bunga kantan perlu dihiris halus
  • 1 batang serai yang ambil isi dalam dan dihiris halus
  • 3 biji limau nipis atau 4 biji limau kasturi untuk diambil airnya
  • 20 tangkai cili kering – ditumbuk
  • 4 biji bawang merah – ditumbuk
  • 1 biji bawang putih – ditumbuk
  • kerisik secukupnya
  • sedikit belacan
  • gula dan garam secukup rasa


Cara menyediakan

  1. Perkara pertama adalah dengan campurkan bahan yang sudah dicelur bersama dengan bahan-bahan yang telah dihiris dan ditumbuk. 
  2. Campur juga sekali dengan kerisik. Kemudian gaulkan semua bahan-bahan tersebut sehingga sebati.
  3. Masukkan perahan air limau,garam dan gula secukup rasa. 
  4. Gaul sehingga rata dan sebati.




0/komen