Bahan bahannya
- 2 ikat pucuk paku dan hendaklah dicelur
- 8 batang kacang panjang dipotong dan dicelur
- Taugeh yang dicelur
- 3 tangkai daun kesum perlu dihiris halus
- 1 kuntum bunga kantan perlu dihiris halus
- 1 batang serai yang ambil isi dalam dan dihiris halus
- 3 biji limau nipis atau 4 biji limau kasturi untuk diambil airnya
- 20 tangkai cili kering – ditumbuk
- 4 biji bawang merah – ditumbuk
- 1 biji bawang putih – ditumbuk
- kerisik secukupnya
- sedikit belacan
- gula dan garam secukup rasa
Cara menyediakan
- Perkara pertama adalah dengan campurkan bahan yang sudah dicelur bersama dengan bahan-bahan yang telah dihiris dan ditumbuk.
- Campur juga sekali dengan kerisik. Kemudian gaulkan semua bahan-bahan tersebut sehingga sebati.
- Masukkan perahan air limau,garam dan gula secukup rasa.
- Gaul sehingga rata dan sebati.
Catat Ulasan