Bahan-Bahan
- 1 kg mee kuning
- 4 biji limau kasturi - belah 2
- 4 biji telur rebus - kupas dan belah 2
- 150 gm taugeh - buang ekor
- 2 keping tauhu - goreng dan hiris nipis
- 1 pokok daun sup - hiris
- 1 pokok daun bawang - hiris
- 2 biji cili hijau - hiris
- 1 biji cili merah - hiris
- bawang goreng secukupnya
- Kuah mee rebus ##
Bahan Kuah Mee Rebus
- 500 gm kaledek
- 500 gm daging lembu
- 1 biji tomato - belah 4
- 1/3 cawan kacang tanah - goreng tanpa minyak dan kisar halus
- 2 camca besar rempah kari daging
- 2 1/2 camca tauco - tumbuk lumat
- 1 cm lengkuas - dititik
- 2 sudu besar udang kering - opsyenal
- 5 biji bawang merah di tumbuk halus
- 3 ulas bawang putih di tumbuk halus
- 1cm halia di tumbuk halus
- 1/4 cawan minyak masak
- garam dan gula secukup rasa
- 5 cawan air
Cara Membuat Mee Rebus
Untuk Kuah
- mula hiris nipis daging lembu kemudian rebus hingga lembut dan kaledek juga direbus hingga lembut dan kisar halus.
- sementara itu panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk halus hingga naik bau dan masukkan rempah kari daging dan taucho, selepas itu kacau hingga rata.
- masukkan daging (apabila daging rebus masukkan sekali air rebusanya) juga air, keldek, lengkuas kemudian masak menggunakan api perlahan selama lebih kurang 20 minit.
- masukkan kacang tanah yang sudah dikisar halus tadi bersama tomato dan perasakan dengan gula dan garam secukup rasa. akhir sekali, masak hingga kuah menjadi pekat.
Cara Menyediakan Mee Rebus
- celur taugeh dan mee mengikut kuantiti yang diperlukan dan letakkan dalam bekas yang sesuai. selepas itu kacau kuah dan tuangkan diatas mee.
- kemudian letak telur rebus, tauhu, cili hijau dan merah, hirisan daun bawang, bawang goreng dan terakhir sedikit air perasan jus limau kasturi.
Catat Ulasan