Bahan-Bahan
- 400 gram ayam - potong kecil
- 1 sudu besar lada hitam - tumbuk
- 5 tangkai cili kering - potong kasar
- 1/2 inci halia - mayang halus
- 2 sudu besar kicap
- 2 sudu besar minyak
- 1 sudu besar sos tiram
- gula dan garam secukupnya
- 1 labu bawang besar - hiris
- 2 ulas bawang putih - cincang
- 1 - 2 sudu besar serbuk kunyit - untuk perap ayam
Cara Membuat Ayam Masak Lada Hitam
- perap ayam selama lebih kurang 5 minit dengan serbuk kunyit dan garam. ketepikan sekejap.
- sementara itu dalam bekas lain campurkan kicap, lada hitam, sos tiram, gula, dan garam, kemudian bancuh hingga rata.
- panaskan minyak dalam kuali kemudian goreng ayam hingga kekuningan, lepas itu masukkan bawang putih bersama halia, dan cili kering. masak selama beberapa minit.
- akhir sekali, masukkan sos yang sudah dibancuh tadi dan apabila terlalu pekat boleh tambahkan air dan masak selama lebih kurang 2 minit menggunakan api sederhana. angkat dan hidangkan.
Catat Ulasan