Bahan-Bahan
- 4 Ruas Labu kuning - potong kecil
- 2 sudu besar udang kering - boleh guna ikan bilis
- 2 cawan santan pekat
- 2 biji cili merah - hiris
- garam secukupnya
- 2 batang serai - dititik
- daun kunyit - carik
- 1 labu bawang besar - hiris\1 cawan air
Bahan Tumbuk
- 3 biji bawang merah
- 1 cm kunyit hidup
- lada hitam
Cara Membuat Labu Masak Lemak
- masukan semua bahan kedalam periuk kecuali santan, daun kunyit, cili merah, dan bahan tumbuk. masak hingga labu menjadi lembut.
- kemudian bila labu sudah lembut dan air rebusan sudah mendidih masukkan santan, Daun kunyit, cili merah, dan bahan tumbuk kedalam rebusan tadi. masak menggunakan api perlahan supaya santan pekat mendidih.
- akhir sekali, kacau kerap supaya kuah tidak berketul tapi mesti berhati-hati supaya labu tidak hancur dan apabila sudah mendidih boleh tutup api dan hidangkan.
Catat Ulasan