Resepi Labu Kuning Masak Lemak



Bahan-Bahan

  • 4 Ruas Labu kuning - potong kecil
  • 2 sudu besar udang kering - boleh guna ikan bilis
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 biji cili merah - hiris
  • garam secukupnya
  • 2 batang serai - dititik
  • daun kunyit - carik
  • 1 labu bawang besar - hiris\1 cawan air


Bahan Tumbuk

  • 3 biji bawang merah
  • 1 cm kunyit hidup
  • lada hitam

Cara Membuat Labu Masak Lemak

  1. masukan semua bahan kedalam periuk kecuali santan, daun kunyit, cili merah, dan bahan tumbuk. masak hingga labu menjadi lembut.
  2. kemudian bila labu sudah lembut dan air rebusan sudah mendidih masukkan santan, Daun kunyit, cili merah, dan bahan tumbuk kedalam rebusan tadi. masak menggunakan api perlahan supaya santan pekat mendidih.
  3. akhir sekali, kacau kerap supaya kuah tidak berketul tapi mesti berhati-hati supaya labu tidak hancur dan apabila sudah mendidih boleh tutup api dan hidangkan.



0/komen