Resepi Serunding Ikan



Bahan-Bahan

  • 2 ekor ikan tongkol (anggaran 1 kg ikan)
  • 4 biji daun limau
  • 1 inchi lengkuas
  • 200 gram gula merah - hiris nipis
  • 250 gram kelapa parut
  • sedikit asam keping
  • minyak goreng secukupnya


Bahan Kisar Halus

  • 8 biji bawang merah
  • 5 biji bawang putih
  • 5 biji cili merah
  • 1 sudu kecil ketumbar
  • 1/4 sudu kecil jintan
  • garam secukup rasa
  • 3/4 inchi kunyit hidup


Cara membuat Serunding Ikan

  1. rebus ikan bersama asam keping hingga empuk supaya isi ikan mudah tertanggal. kemudian apabila sudah empuk asingkan isi dan tulang ikan. isi ikan ditumbuk.
  2. goreng kelapa parut tanpa minyak hingga kering, angkat dan ketepikan sekejap.
  3. panaskan minyak dan masak bahan kisar halus hingga harum kemudian masukkan daun limau dan lengkuas. lepas itu tambahkan sedikit air, gula merah, dan ikan yang sudah ditumbuk tadi. masak dan kacau hingga rata.
  4. akhir sekali, masukkan kelapa parut yang sudah digoreng tadi dan kacau hingga rata, apabila serunding sudah kering boleh lah matikan api dan siap untuk dihidangkan.



0/komen