Bahan-Bahan
- 1 kg ekor udang - bersihkan
- 1 genggam cili padi
- 3 batang serai
- 1 biji bawang besar
- 1 cawan santan pekat
- 2 inci kunyit hidup
- 2 helai daun kunyit
- 1 cawan air
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- garam secukupnya
Cara Membuat Udang Masak Cili Api
- tumbuk cili padi bersama bawang besar dan kunyit hidup, kemudian masukkan udang dalam periuk bersama bahan tumbuk tadi tapi jangan hidupkan api.
- lepas itu masukkan air bersama santan pekat kemudian kacau hingga rata dan hidupkan api. masukkan daun kunyit bersama serai kemudian kacau rata dan masak hingga mendidih.
- akhir sekali, apabila sudah mendidih masukkan garam dan serbuk kunyit, kacau lagi hingga rata dan kecilkan api. apabila sudah masak matikan api dan siap untuk dihidangkan bersama nasi panas-panas.
Catat Ulasan