Resepi Ayam Asap Teh



Bahan-bahan perap

  • ½ ekor ayam (bahagian dada atau bahagian paha)
  • ½ sudu teh lada hitam
  • 1 sudu minyak bijan
  • 2 sudu sos tiram
  • 2 sudu kicap pekat
  • 2 sudu madu
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • Garam secukup rasa

Bahan perasap

  • 3 uncang teh hitam
  • 3 sudu beras
  • 3 sudu gula perang

cara-cara


  1. Bersihkan ayam terlebih dahulu.
  2. Gaulkan kesemua bahan-bahan perap.
  3. Ambil separuh dari campuran sos dan gaul dengan ayam. Perapkan selama beberapa minit.
  4. Sediakan tempat pengukus dan didihkan air pada api yang besar.
  5. Letakkan ayam di atas pengukus. Letakkan juga halia dan bawang putih untuk menaikkan aroma das rasa.
  6. Tutupkan pengukus dengan rapi dan kukus ayam selama 30 hingga 40 minit. (20-30 minit untuk bahagian dada)
  7. Setelah 40 minit, angkat ayam dari pengukus.
  8. Sapukan lebihan sos perapan pada yang dah dikukus.
  9. Sediakan perasap ayam dengan menggunakan pembalut aluminium
  10. Letakkan beras, teh hitam dan gula perang dalam aluminium foil dan gaulkan.
  11. Letakkan dalam kuali pada api yang besar sehingga berasap. Apabila sudah berasap, letakkan ayam dan jaring pengukus di atas bahan perasap dan tutupkan
  12. Apabila sos sudah kering, tambahkan satu lagi lapisan sos perapan. Rehatkan ayam dan biarkan sos menjadi kering.
Tips tambahan: 
Simpankan lebihan air kukusan ayam dan sos perapan untuk dijadikan sup.

0/komen