Resepi Rendang Daging 2



Bahan-bahan diperlukan:

Bahan A

  • Bawang kecil 4-5 ulas
  • Bawang besar 4-5 biji
  • Serai 4-5 batang
  • Cili 2-3 biji (ikut selera)
  • Lengkuas muda 2 inci


Bahan B

  • Daging
  • 1 mangkuk kecil Cili boh
  • 1 kotak santan pekat
  • 3 sudu makan kerisik
  • Garam, Gula (sesedap rasa)
  • 1 mangkuk serbuk kari daging


Cara menyediakan dan memasak:

  1. Kisar semua bahan A
  2. Panaskan kuali, dan masukkan minyak.
  3. Timas cili boh dan masukkan  bahan kisaran tadi (Bahan A)
  4. Kacau semua bahan sehingga sebati
  5. Seterusnya, masukkan serbuk kari daging dan kacau lagi
  6. Masukkan bahan perasa (gula dan garam) secukup rasa
  7. Masukkan daging dan kacau sehingga separuh masak.
  8. Tambah sedikit air dan masukkan 3 sudu kerisik dan kacau sehingga sebati
  9. Masukkan santan pekat dan masak sehingga daging empuk.Siap! Sedia untuk dihidangkan!



0/komen