Resepi Rendang Daging



Bahan-bahan:

  • 1 kg daging [potong nipis kecil]
  • 5 helai daun kunyit [mayang halus]
  • 2 batang serai [ketuk]
  • 2 ulas bawang putih [ketuk]
  • 1/2 cawan minyak
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 sudu besar kerisik
  • 1 sudu besar gula merah
  • garam

Bahan dikisar:

  • 15 tangkai cili kering + ciliapi mengikut kepedasan sendiri
  • 3 biji bawang besar
  • 10 biji bawang merah
  • 4 biji bawang putih dikisar
  • 1 inci halia halus
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci kunyit hidup
  • 5 batang serai

Cara menyediakan:

  1. Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bawang putih yg diketukkan.
  2. Masukkan bahan mesin dan biarkan sehingga wangi dan naik minyak.
  3. Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan daging masak sebati ngan rempah mesin sebentar.
  4. Masukkan santan, garam dan biarkan mendidih dan agak pekat
  5. Masukkan kerisik dan hirisan daun kunyit.
  6. Biarkan sehingga naik minyak.Boleh dihidangkan dengan nasi atau pulut atau roti saja.

0/komen