Bahan-bahan:
- 1 kg daging [potong nipis kecil]
- 5 helai daun kunyit [mayang halus]
- 2 batang serai [ketuk]
- 2 ulas bawang putih [ketuk]
- 1/2 cawan minyak
- 2 cawan santan pekat
- 2 sudu besar kerisik
- 1 sudu besar gula merah
- garam
Bahan dikisar:
- 15 tangkai cili kering + ciliapi mengikut kepedasan sendiri
- 3 biji bawang besar
- 10 biji bawang merah
- 4 biji bawang putih dikisar
- 1 inci halia halus
- 1 inci lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
- 5 batang serai
Cara menyediakan:
- Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bawang putih yg diketukkan.
- Masukkan bahan mesin dan biarkan sehingga wangi dan naik minyak.
- Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan daging masak sebati ngan rempah mesin sebentar.
- Masukkan santan, garam dan biarkan mendidih dan agak pekat
- Masukkan kerisik dan hirisan daun kunyit.
- Biarkan sehingga naik minyak.Boleh dihidangkan dengan nasi atau pulut atau roti saja.
Catat Ulasan