Bahan-bahan sate:
- 1 kg isi ayam/daging } dihiris kepingan 2.5 x 2.5cm
- 1 1/2 sudu kecil garam
- 4 sudu besar gula pasir
- 2 sudu besar madu
- 2 sudu besar minyak masak
- lidi sate
- minyak untuk merenjis(dgn serai yg dititik)
Bahan untuk dikisar halus:
- 3 ulas bawang merah
- 2 biji buah keras
- 2 ulas bawang putih
- 3 cm kunyit hidup atau 2 sudu kecil kunyit serbuk
- 4 cm halia
- 2 batang serai
- 4 cm lengkuas
- 1 sudu besar ketumbar
- 1 sudu kecil jintan manis
- 1 sudu kecil jintan putih
Cara menyediakan:
- Campurkan gula, madu, minyak masak dan garam ke dalam bahan-bahan kisar.
- Perap daging dengan bahan kisar sekurang-kurangnya selama 3 jam .
- Cucuk dengan lidi dan bakar, sambil merenjis dengan minyak menggunakan serai hingga sate masak.
- Sajikan dengan kuah kacang, nasi impit, ketupat, bawang dan timun.
Tips:
Lidi terlebih dahulu direndam di dalam air selama 2 jam sebelum digunakan untuk mengelakkan lidi hangus bila satay dibakar.
Kuah Kacang:
Bahan-bahan:
- minyak untuk menumis
- air secukupnya
- 1 keping asam keping atau 1sudu besar air asam jawa
- 2-3 sudu besar gula melaka secukup rasa
- garam secukupnya
- 250 ml santan pekat
- 500 g kacang tanah, disangai, dibuang kulit & ditumbuk/kisar
- 2 batang serai diketuk
- 15 biji bawang merah }
- 20-30 tangkai cili kering }
- 2 cm lengkuas } dikisar halus
- 2 ulas bawang putih }
- 2 biji buah keras }
Cara menyediakan kuah kacang:
- Panaskan minyak, tumis bahan yg dikisar serta serai hingga wangi dan terbit minyak.
- Masukkan santan, air, asam keping/air asam, gula dan garam.
- Kacau sekali-sekala hingga mendidih kemudian renihkan hingga terbit minyak.
- Akhir sekali, masukkan kacang tumbuk.
- Kuah hendaklah dikacau sentiasa setelah dimasukkan kacang tadi.
- Reneh sehingga terbit minyak jika kuah terlalu pekat boleh tambah air
Catat Ulasan