Bahan-bahan:
- 600 gm koey teow
- 10 ekor udang saiz sederhana besar
- 1 cawan kerang – di rebus dan kopek
- segenggam tauge
- segenggam daun kuchai
- 2 biji telur
Bahan kicap:
- 10 ekor udang – di buang kulit dan di rebus
- 5 ulas bawang merah – di kisar
- 4 ulas bawang putih – di kisar
- 5 tangkai cili kering – di kisar
- 8 sudu besar kicap manis
- 5 sudu besar sos cili
- 5 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar cuka
- garam, MSG dan gula secukup rasa
Bahan tumis:
- 3 ulas bawang merah – di kisar
- 2 ulas bawang putih – di kisar
- minyak masak untuk menumis
Cara masak char kuey teow:
- Masukkan bawang merah, bawang putih, cili kering, udang, kicap, sos tomato, sos cili, cuka, sos tiram, garam, MSG dan gula ke dalam satu panci bersama air rebusan udang hingga lumat.
- Masak bahan-bahan kicap tadi menggunakan api kecil hingga masak. Jangan terlalu pekat. Boleh tambah air bila pekat.
- Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan udang dan sedikit air. Kacau sedikit dan biarkan.
- Jika udang telah kemerahan, masukkan bahan kicap yang telah di kisar dan di masak tadi.
- Masukkan koey teow dan kacau dengan cepat. Biarkan sebentar sahaja.
- Masukkan telur dan kacau hingga rata.
- Masukkan kerang, taugeh dan kuchai.
- Goreng hingga sebati tapi jangan sampai kering.
- Padamkan api dan angkat koey teow.
Catat Ulasan