Resepi Char Kuey Teow Berkuah




Bahan-bahan:

  • 600 gm koey teow
  • 10 ekor udang saiz sederhana besar
  • 1 cawan kerang – di rebus dan kopek
  • segenggam tauge
  • segenggam daun kuchai
  • 2 biji telur


Bahan kicap:

  • 10 ekor udang – di buang kulit dan di rebus
  • 5 ulas bawang merah – di kisar
  • 4 ulas bawang putih – di kisar
  • 5 tangkai cili kering – di kisar
  • 8 sudu besar kicap manis
  • 5 sudu besar sos cili
  • 5 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar cuka
  • garam, MSG dan gula secukup rasa


Bahan tumis:

  • 3 ulas bawang merah – di kisar
  • 2 ulas bawang putih – di kisar
  • minyak masak untuk menumis


Cara masak char kuey teow:

  1. Masukkan bawang merah, bawang putih, cili kering, udang, kicap, sos tomato, sos cili, cuka, sos tiram, garam, MSG dan gula ke dalam satu panci bersama air rebusan udang hingga lumat.
  2. Masak bahan-bahan kicap tadi menggunakan api kecil hingga masak. Jangan terlalu pekat. Boleh tambah air bila pekat.
  3. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
  4. Masukkan udang dan sedikit air. Kacau sedikit dan biarkan.
  5. Jika udang telah kemerahan, masukkan bahan kicap yang telah di kisar dan di masak tadi.
  6. Masukkan koey teow dan kacau dengan cepat. Biarkan sebentar sahaja.
  7. Masukkan telur dan kacau hingga rata.
  8. Masukkan kerang, taugeh dan kuchai.
  9. Goreng hingga sebati tapi jangan sampai kering.
  10. Padamkan api dan angkat koey teow.





0/komen