Resepi Lepat Pisang



Bahan-bahan

  • 1 cawan (membukit) pisang lecek (+- 3 biji)
  • 2 cawan rata tepung pulut
  • 1/2 cawan gula pasir @ gula perang @ gula kabung yg dihancurkan.
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 1/2 sudu teh garam
  • daun pisang secukupnya utk membungkus.


Cara-cara

  1. potong daun pisang lalu dilayukan atas api. potong agak lebar supaya bleh digulung 3 kali utk elakkan lepat tersembul. coz bila ini trjadi..amatla buruks rupanyer..huhu..
  2. pastu panaskan pengukus.
  3. kacau gula, garam & santan hingga larut, pastu gaul mesra sehati sejiwa bersama tepung pulut. adunan lebih kurang seperti adunan cekodok pisang yer.
  4. ambil sehelai daun, bubuh sesenduk adunan. bungkus lah hingga jd sperti bentuk lepat. jgn bungkus mcm nasi lemak.. nnti kena tukar nama plak..hehe..
  5. last skali, kukuslah hingga masak. lbehkurang 20-25 mnt..


p/s;

yg ni  guna gula pasir jer, sbb tu kaler putih. jika guna gula melaka, kaler dia jd gelap.



0/komen