Bahan-bahan
- 1 cawan (membukit) pisang lecek (+- 3 biji)
- 2 cawan rata tepung pulut
- 1/2 cawan gula pasir @ gula perang @ gula kabung yg dihancurkan.
- 1/2 cawan santan pekat
- 1/2 sudu teh garam
- daun pisang secukupnya utk membungkus.
Cara-cara
- potong daun pisang lalu dilayukan atas api. potong agak lebar supaya bleh digulung 3 kali utk elakkan lepat tersembul. coz bila ini trjadi..amatla buruks rupanyer..huhu..
- pastu panaskan pengukus.
- kacau gula, garam & santan hingga larut, pastu gaul mesra sehati sejiwa bersama tepung pulut. adunan lebih kurang seperti adunan cekodok pisang yer.
- ambil sehelai daun, bubuh sesenduk adunan. bungkus lah hingga jd sperti bentuk lepat. jgn bungkus mcm nasi lemak.. nnti kena tukar nama plak..hehe..
- last skali, kukuslah hingga masak. lbehkurang 20-25 mnt..
p/s;
yg ni guna gula pasir jer, sbb tu kaler putih. jika guna gula melaka, kaler dia jd gelap.
Catat Ulasan