Bahan-Bahan Puding
- 1 paket agar-agar (10g)
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 4 cawan air
- 3 sudu besar tepung kastard
- 1 tin susu cair
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan susu pekat
Bahan-Bahan Karamel
- 2 senduk gula
- 1/4 cawan air
Cara Penyediaan
- campurkan gula dan air ke dalam periuk kemudian dengan api perlahan panaskan hingga warna menjadi keperangan seperti air karat. kacau sekata dan tuangkan kemudian ratakan kedalam keseluruhan loyang, ketepikan.
- semua bahan-bahan puding ke dalam periuk. diatas api sederhana kacau bahan-bahan tadi hingga menjadi adunan pekat dan mendidih
- lepas tu tapiskan dan tuangkan kedalam loyang yang berisi karamel tadi, sejukan sebentar kemudian masukan kedalam peti ais selama lebih kurang 2 - 3 jam..yang paling penting selama proses membuat puding ni adalah memanaskanya jangan sampai adunan menjadi hangus dan berketul.
Catat Ulasan