Resepi Puding Karamel



Bahan-Bahan Puding

  • 1 paket agar-agar (10g)
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 4 cawan air
  • 3 sudu besar tepung kastard
  • 1 tin susu cair
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan susu pekat



Bahan-Bahan Karamel

  • 2 senduk gula
  • 1/4 cawan air



Cara Penyediaan


  1. campurkan gula dan air ke dalam periuk kemudian dengan api perlahan panaskan hingga warna menjadi keperangan seperti air karat. kacau sekata dan tuangkan kemudian ratakan kedalam keseluruhan loyang, ketepikan.
  2. semua bahan-bahan puding ke dalam periuk. diatas api sederhana kacau bahan-bahan tadi hingga menjadi adunan pekat dan mendidih
  3. lepas tu tapiskan dan tuangkan kedalam loyang yang berisi karamel tadi, sejukan sebentar kemudian masukan kedalam peti ais selama lebih kurang 2 - 3 jam..yang paling penting selama proses membuat puding ni adalah memanaskanya jangan sampai adunan menjadi hangus dan berketul.




0/komen