Bahan-Bahan
- 1/2 ekor ayam - potong kecil dan bersihkan
- daun bawang dan daun sup dimayang halus
- 5 batang lobak merah - potong kecil
- 2 biji pelaga
- 1 biji tomato - belah 4
- 2 biji kentang - dipotong baji
- 2 kuntum bunga lawang
- 1 batang kulit kayu manis
- 1/2 buah kol - optional
- 2 kuntum bunga cengkih
- minyak untuk menumis
- 3 cawan air + 1/2 sudu gula
Bahan Kisar
- 3 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 1 sudu besar lada hitam
- 2 biji buah keras
- 1 sudu kecil serbuk ketumbar
- 1 sudu kecil jintan manis - sangai dulu
- 1 sudu kecil jintan putih - sangai
- garam secukupnya
Cara Penyediaan
- panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar bersama buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang hingga pecah minyak kemudian masukan ayam dan biarkan sekejap.
- selepas tu masukan air yang sudah di campur gula dan biarkan merenih. bila sup tadi sudah mulai mendidih masukan kol, kentang, lobak merah dan masak hingga empuk menggunakan api sederhana.
- kemudian masukan tomato dan perasakan dengan sedikit garam dan masak kembali hingga masak. akhir sekali, bila hendak dihidangkan taburkan daun bawang dan daun sup.
Catat Ulasan