Bahaya Makan Kepak Ayam..?
Bahagian kepak atau leher ayam amat bahaya kepada kesihatan seorang wanita kerana mempunyai sejenis steroid yang boleh menyebabkan pertumbuhan dalaman.

Bahan steroid dalam ubat suntik daging ayam ternak boleh menyebabkan pertumbuhan sista (cyst) dalaman. Oleh itu elakkan daripada memakan kepak ayam (chicken wing) dengan kerap terutamanya kaum wanita (lelaki pun sama).

Kepak ayam memang sedap tapi…

Kisah Benar,

Seorang rakan wanita baru-baru ini mempunyai ketumbuhan dalam rahim, dan dia menjalani pembedahan untuk membuang sista tersebut. Sista yang dikeluarkan adalah dipenuhi dengan darah yang berwarna gelap.

Dia menyangka bahawa dia akan pulih selepas pembedahan tetapi jangkaannya salah. Ketumbuhan berlaku hanya beberapa bulan kemudian. Beliau bergegas turun ke pakar sakit puan itu untuk bertanyakan masalahnya.

Semasa rundingan, doktor bertanya soalan yang memeranjatkan beliau.

Leher ayam turut punyai bahayanya tersendiri

Doktor bertanyakan adakah dia adalah seorang pengguna yang kerap memakan kepak ayam dan dia menjawab ya, tertanya-tanya tentang bagaimana, dia tahu tabiat makannya. Sebenarnya pada hari ini ayam disuntik dengan steroid untuk mempercepatkan pertumbuhan mereka supaya keperluan masyarakat ini dapat dipenuhi.

Keperluan ini adalah tidak lain daripada keperluan untuk makanan.
Ayam-ayam yang disuntik dengan steroid biasanya disuntik di leher atau kepak. Ini disebabkan di tempat-tempat ini bahawa kepekatan tertinggi steroid wujud. Steroid ini telah menyebabkan kesan ke atas badan ayam kerana ia mempercepatkan pertumbuhan.

Ia mempunyai kesan yang lebih berbahaya dalam kehadiran hormon wanita, ini membawa kepada wanita yang lebih cenderung untuk pertumbuhan sista yang di dalam rahim.

Oleh itu, saya menasihati orang di luar sana untuk melihat diet mereka dan juga mengurangkan kekerapan mereka memakan kepak ayam.

Tetapi satu fakta yang penting ialah banyak makanan kita hari ni telah dicemari dengan bahan kimia, akibat sikap tidak bertanggungjawab segelintir penguasaha makanan. Oleh itu, sebagai langkah berjaga-jaga, usah makan apa-apa sahaja makanan dengan kerap. Cuba untuk menvariasikan pengambilan makanan anda.

Wallahualam.

0/Post a Comment/Comments