Resepi Asam Pedas Ayam


Bahan-Bahan:
  • ½ ekor ayam, dibersihkan dan dipotong-potong
  • 2 keping asam gelugur
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 ikat daun kesum
  • Gula dan garam secukupnya
  • 2 cawan air
  • 10 tangkai cili kering, digiling 6 biji bawang merah, digiling
  • 1 sm halia, digiling
  • Sedikit belacan, digiling
  • 4 tangkai cili merah, digiling
  • 2 ulas bawang putih, digiling
  • 1 sm kunyit basah, digiling
Cara:
  1. Panaskan minyak di dalam periuk. 
  2. Tumis bahan-bahan giling hingga garing. 
  3. Masukkan ayam dan air.
  4. Masak hingga mendidih. 
  5. Masukkan asam gelugur, gula, garam dan daun kesum. 
  6. Kacau hingga rata dan biar hingga betul-betul masak baru diangkat.


 

0/komen