Resepi Sambal Terung Spesial + Udang Kering



BAHAN - BAHANNYA :-)
  • 1 biji terung ungu saiz besar (kalau kecil, guna 2 biji)
  • Sedikit garam
  • 1 camca besar minyak masak
  • 1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan
  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 biji buah keras
  • 3 biji cili merah
  • 2 camca besar penuh cili kisar
  • 1 camca besar gula
  • 2 biji limau kasturi, perah jusnya
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit hirisan daun bawang, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Terung dicuci dan lap kering. Kemudian hiris serong memanjang sederhana tebal. Masukkan dalam bekas, tambah sedikit garam dan  1 camca besar minyak masak (che mat guna minyak zaitun).
  2. Gaul rata, kemudian salai atas non stick pan hingga terung lembut, balik2kan agak cepat masak. Angkat dan susun dalam pinggan sesuai. Ketepikan.
  3. Udang kering digoreng tanpa minyak hingga wangi. Kemudian tumbuk hancur, ketepikan. Dalam lesung batu yang sama, tumbuk buah keras dan bawang putih sampai lumat. Tambah bawang besar dan cili merah, tumbuk hingga lumat.
  4. Panaskan 4 camca besar minyak masak, tumis bahan2 tumbuk hingga wangi, masukkan cili kisar dan masak dengan api kecil hingga naik minyak. Masukkan gula, kacau rata dan masukkan udang kering tumbuk dan jus limau kasturi. Perasakan dengan garam secukupnya.
  5. Kacau dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tuang atas terung dan hias dengan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan bersama nasi putih dan lauk2 lain... Selamat mencuba!!


 

0/komen