Bahan-bahan:
- 1 kg daging lembut
- sedikit kunyit serbuk - untuk salai daging
- segenggam cili api
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci halia - dihiris
- 2 ulas bwg kecil - dihiris
- 3 batang serai - diketuk
santan
- 1 sudu kecil MAGGI® CukupRasa™
Cara Penyediaan:
- Kelar kepingan daging dan lumur 1 sudu kecil MAGGI® CukupRasa™ dan serbuk kunyit
- Panggang daging atas bara sehingga kering. Hiris daging menjadi kepingan.
- Sambil tu pilih pucuk ubi yang muda dan lembut. Ketepikan.
- Kisar atau tumbuk cili padi dan kunyit hidup sehingga lumat.
- Satukan bahan kisar,daging salai,santan serta serai dan bahan hiris.
- Masak diatas api yang sederhana.
- Kacau selalu supaya santan tak pecah minyak sehingga kuah mula memekat.
- Apabila santan dah mula memekat masukkan garam serta pucuk ubi simpul tadi.
- Kacau sebati dan biar kuah mereneh seketika. Apabila kuah dah mula memekat.
- Tutup api dan bolehlah dihidangkan.
Catat Ulasan