Bahan-bahan :
- 1/2 ekor ikan siakap | sederhana besar
- 1 batang serai
- 1/2biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 4 biji cili padi
- 1 inci halia
- 1/4 kiub pati ikan bilis
- 1 biji limau kasturi
- 2 helai daun limau purut | buang urat
- 1 sudu besar sos ikan
- 1/2 sudu besar kicap cair
- 1/2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar tepung jagung | bancuh dengan airGaram, gula
- Daun ketumbar, daun bawang
Cara Menyediakan
- Pastikan air dalam pengukus telah didihkan terlebih dahulu.
- Masukkan semua bahan dalam pinggan pengukus kecuali tepung jagung, garam, gula, daun ketumbar/ bawang.Ratakan bahan-bahan, di atas dan bawah ikan.
- Masukkan juga sedikit air.
- Kukus dalam 5-10 minit hingga ikan masak.
- Masukkan air bancuhan tepung + gula + daun ketumbar/ bawang.
- Sesuaikan rasa, jika kurang masin baru letak garam.Jika masin, letak air lagi atau perahkan lagi limau.
- Siap untuk dihidangkan.
Catat Ulasan