Resepi Ikan Siakap Masak Stim Ala Thai



Bahan-bahan :
  • 1/2 ekor ikan siakap | sederhana besar
  • 1 batang serai
  • 1/2biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 4 biji cili padi
  • 1 inci halia
  • 1/4 kiub pati ikan bilis
  • 1 biji limau kasturi
  • 2 helai daun limau purut | buang urat
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 1/2 sudu besar kicap cair
  • 1/2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar tepung jagung | bancuh dengan airGaram, gula
  • Daun ketumbar, daun bawang
 Cara Menyediakan
  1. Pastikan air dalam pengukus telah didihkan terlebih dahulu.
  2. Masukkan semua bahan dalam pinggan pengukus kecuali tepung jagung, garam, gula, daun ketumbar/ bawang.Ratakan bahan-bahan, di atas dan bawah ikan.
  3. Masukkan juga sedikit air.
  4. Kukus dalam 5-10 minit hingga ikan masak.
  5. Masukkan air bancuhan tepung + gula + daun ketumbar/ bawang.
  6. Sesuaikan rasa, jika kurang masin baru letak garam.Jika masin, letak air    lagi atau perahkan lagi limau.
  7. Siap untuk dihidangkan.


 

0/komen