BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 cawan nasi sejuk
- 3/4 cawan gula pasir (cm kurangkan 1 camca besar)
- 1 1/4 cawan air
- 1 cawan tepung beras
- 1 cawan tepung gandum
- 1 camca teh instant yeast (mauripan)
- Pewarna makanan pilihan anda
- Kelapa parut putih + secubit garam = gaul rata
CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan tepung gandum, tepung beras dan instant yeast.
- Kacau rata dan ketepikan.
- Kisar nasi sejuk bersama air dan gula pasir hingga halus.
- Kemudian tuang dalam bekas berisi tepung tadi. Kacau rata dengan whisk hingga rata dan licin. Perap 3 jam.
- Panaskan kukusan, sapu acuan apam dengan sedikit minyak.
- Kacau bancuhan apam, letak pewarna makanan pilihan anda dan kacau rata (macam cm, guna 2 kaler).
- Sudukan dalam acuan hingga hampir penuh, buat hingga siap.
- Kukus dengan api kuat selama 15 minit, balut tutup kukus anda dengan kitchen towel yang bersih (tuala 'good morning').
- Bila masak, keluarkan apam dari acuan dan boleh hidangkan bersama kelapa parut.
Catat Ulasan