Alang-alang dah makan durian,simpan bijinya sebab biji durian rupanya boleh dijadikan kerepek. Bagi yang pertama kali dengar tentang kerepek biji durian pasti tertanya-tanya bagaimana rasanya? Rasanya memang sedap dan berlemak. Cara nak sediakan pun mudah sangat
Caranya
- Bersihkan biji durian.Kalau rajin buang kulit koko tu..Kalau tak rajin biarkan je lah.
- Rendam air garam semalaman ok.
- Esoknya,sagat biji durian nipis-nipis
- Sagat pakai sagat tupperware tu, senang.
- Dah sagat, biarkan dalam sejam dua.
- Lepas tu, goreng dalam api perlahan, jangan perlahan sangat, nanti esok baru masak.Lama juga nak garing ni, jangan lupa untuk selalu kacau.
- Bila masak, kerepek ni akan rasa ringan bila kacau.Tu tandanya nak masak.
- Ni dah masak ni.
- Boleh angkat
- Toskan.
- Tunggu sejuk.
- Dah boleh ngap.
Catat Ulasan