Bahan bahan
- 1 kg tulang
- sup bunjut
- 4 sekawan
- 2 inci halia ( mayang) ( semua bahan boleh bubuh lebih ikut suka ya .. agak2 je)
- bawang putih ( mayang)
- bawang merah ( mayang)
- 1 labu bawang besar ( potong weges)
- 2 batang serai ( ketuk)
- 1/2 inci lengkuas ( mayang )
- 15 biji lada hitam (di tumbuk) 15 biji lada putih (di tumbuk)
- daun sup daun bawang..
- cili padi (d ketuk)
- garam aji @ secukup rasa
- air limau nipis secukupnya..
- nak bubuh carot tomato kentang batang salary... ikut selera...
☘️ Caranya
- masukkan tulang ke dalam periuk.
- bubuh air...sup bunjut garam aji @ secukup rasa ... halia.. serai lengkuas rebus sampai gelegak....
- tumis 4 sekawan.. wangi masukkan ke dlm kuah glegak tadi...
- tutup periuk..tumis bawang besar layu masukkam dlm periuk..
- tumis bawang putih... wangi bubuh dalam kuah tadi ..
- tutup semula periuk..
- tumis bawang merah... wangi .. kekuningan.. bubuh dalam kuah tadi ( simpan sikit untuk di bubuh semasa menghidang)...
- bubuh lada hitam lada putih...
- dah empuk ( suka hati nak lembut mana).. bubuh air limau nipis ( ikut suka boleh bubuh terus nak makan dah sesedap rasa... terpulang masing2 ya) .. rasa kan sesedap rasa... masam masin...
Catat Ulasan