Bahan bahan
- 1/2 biji labu.
- 3 cawan tepung gandum 1 sudu serbuk penaik
- 1 kotak kecil santan
- 1/4 cwn gula perang atau gula putih ( tambah lagi kalau hendak manis)
- 1 biji telur (optional)
- Secubit garam
- Air
Cara cara
- Labu di buang kulit.
- Rebus atau kukus labu hingga lembut@ empuk
- Bila labu sudah empuk.lenyekkan labu. Masukkan telur,,gula,santan,garam secubit dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga semuanya bergaul sebati.
- Kalau adunan pekat,boleh tambah air hingga dapat adunan yang sederhana( macam hendak buat cekodok pisang tu) boleh ambil sikit rasa kalau cukup manis semua boleh lah mengoreng.
- Sediakan minyak secukupnya.Saya goreng dalam periuk je.
- Jemput adunan dengan tangan atau guna sudu..saya pakai tangan je..basuh dulu tangan dan sedia mengoreng bila minyak betul betul panas.
- Goreng hingga kekuningan,sudah masak angkat dan hidang.
Catat Ulasan