Bahan-Bahan:
🥞 Tepung Gandum - 2 cawan (diayak)
🥞 Tepung Jagung - 1/2 cawan (diayak)
🥞 Udang Segar (saiz kecik) - semangkok (buang kulit)
🥞Baking Powder - 1 sudu teh
🥞 Bawang Besar - sebiji (potong dadu)
🥞 Mentega / Marjerin - 1 1/2 sudu besar (dicairkan dulu)
🥞 Udang Kering - segenggam (rendam air panas sampai kembang, pastu tos dan blend kering)
🥞 Garam & Serbuk Perasa sikit
🥞 Telur Ayam - sebiji
🥞 Serbuk Kunyit - 1/2 sudu teh
Cara-Cara:
- Gaul semua bahan sampai rata..
- Masukkan air sikit demi sikit sampai adunan melekat kat sudu (tak terlalu cair dan tak terlalu pekat).. Rasa masinnya dulu.. dan perap adunan kejap 15 minit..
- Panaskan minyak, gunakan 2 sudu besar, cedok adunan dengan sudu (1/2 - 3/4 penuh sudu) dan gunakan sudu lagi satu untuk tolak adunan dalam sudu ke dalam minyak.. Dengan cara ni, cekodok akan cantik bulat2 dan tak leper.. Goreng sampai garing..
Note: Kalau takde udang, boleh buat cekodok bawang + ikan bilis.. bawang besar potong dadu, blend kering ikan bilis, carrot potong dadu kecik2 dan/atau kacang panjang potong kecik2 gak... Gaul semua..
Catat Ulasan