Resepi Cucur Udang


Bahan bahan
  • 1 kg tepung gandum
  • Sepaket mauripan
  • Udang (saiz udang terpulang kepada kesukaan memasing)
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Garam (secukup rasa)
Cara caranya
  • Sediakan bekas, masukkan tepung, mauripan, garam dan serbuk kunyit bersama. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit. Pastikan adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
  • Selepas mendapat adunan yang dikehendaki masukkan daun kucai dan kacau sebati.
  • Biarkan adunan seketika sehingga ia mengembang.
  • Untuk mendapatkan bentuk cucur udang yang cantik sekata, gunakan senduk besi. Semasa panaskan minyak rendam senduk supaya adunan tidak melekat pada senduk besi.
  • Letakkan udang ke atas cucur yang hendak digoreng.
  • Selepas cucur nampak garing sekata, angkat toskan minyak. Sedia untuk dihidangkan.

 

0/komen