Resepi Jejemput Kelapa


Bahan bahan :
  • 2 cawna tepung (saya guna tepung naik sendiri) 3 sudu tepung beras
  • 1 cawan kelapa (putih sahaja)
  • 1/4 cawan gula(ikut pada kemanisan yang di kehendaki)
  • secubit garam Susu cair
  • Air secukupnya.
Cara-caranya:
  • Satukan semua bahan di atas ke dalam besen.
  • Masukkan air, sedikit susu cair dan masukkan sedikit sedikit  sehingga dapat adunan yang sederhana pekat.
  • Guna senduk atau whisk kacau sebati. Pastikan adunan tidak terlalu cair. Kalau cair tambah sedikit lagi tepung atau kelapa.
  • Sediakan periuk atau kuali. Masukkan minyak secukupnya. Jangan sikit sangat, nanti jemput jemput  tak terapung dan leper.
  • Pastikan minyak betul betul  panas, masukkan jemput guna tangan. Bila kekuningan dan garing, angkat dan toskan minyak.
  • Sedia untuk dihidang. Selamat mencuba.
**Pasti kan minyak betul panas, untuk elakkan jemput2 serap minyak.
 

0/komen