Resepi Jejemput Roti Udang


Bahan-bahan:

  • Beberapa keping kulit roti yang keras 10 ekor udang - sedarhana besar 1 cawan tepung gandum
  • 1 labu bawang besar ~ dihiris
  • 1 biji lada merah~diracik
  • 1 ikat daun bawang ~ dihiris 1 sudu teh sebuk kari ikan 1 biji telur
  • secubit garam
Cara caranya:

  • Kepingan roti keras dipotong kecil. Rendam dalam sedikit air suam hingga kembang. kemudian toskan airnya
  • Udang dibuang kulit dibasuh dan ditoskan Campurkan roti dengan tepung gandum dan digaul rata. (tepung dicampur air)
  • Tambahkan sedikit garam
  • Campurkan semua bahan yang diracik dan dihiris
  • Gaul hingga menjadi adunan cucur jemput2 atau cekodok.
  • Panaskan minyak. Masukan senduk leper dan direndam dalam minyak panas seketika.
  • Letakkan sedikit adunan ke dalam senduk dannletakkan udang di atasnya.
  • Rendam dalam minyak panas hingga tertanggal adunan tadi dari senduk.
  • Goreng hingga keemasan dan siap untuk dihidangkan bersama sos cili.

 

0/komen