Bahan-bahan:
- Beberapa keping kulit roti yang keras 10 ekor udang - sedarhana besar 1 cawan tepung gandum
- 1 labu bawang besar ~ dihiris
- 1 biji lada merah~diracik
- 1 ikat daun bawang ~ dihiris 1 sudu teh sebuk kari ikan 1 biji telur
- secubit garam
Cara caranya:
- Kepingan roti keras dipotong kecil. Rendam dalam sedikit air suam hingga kembang. kemudian toskan airnya
- Udang dibuang kulit dibasuh dan ditoskan Campurkan roti dengan tepung gandum dan digaul rata. (tepung dicampur air)
- Tambahkan sedikit garam
- Campurkan semua bahan yang diracik dan dihiris
- Gaul hingga menjadi adunan cucur jemput2 atau cekodok.
- Panaskan minyak. Masukan senduk leper dan direndam dalam minyak panas seketika.
- Letakkan sedikit adunan ke dalam senduk dannletakkan udang di atasnya.
- Rendam dalam minyak panas hingga tertanggal adunan tadi dari senduk.
- Goreng hingga keemasan dan siap untuk dihidangkan bersama sos cili.
Catat Ulasan