(Untuk 1kg Mee Kuning)
•Bahan Kisar A :
Bahan Bahan
- Segenggam cili kering (rendam lembut)
- 2 biji bawang besar
- 2 biji bawang putih
- Sedikit udang kering(kisar halus semua diatas)
- Ubi keledek 1kg (rebus dan kisar halus)
- Daging hiris nipis
- Udang buang kulit.Kulit udang (rebus dan kisar halus dan tapis)
Cara Penyediaan :
- Tumis semua bahan kisar A, agak-agak dah naik minyak masuk daging dan tumis sampai agak-agak lembut. Masukkan air udang dan ubi kisar tadi.
- Masukkan 3 sudu besar sos tomato, 3sudu besar sos cili, asam keping sekeping, dan sesudu besar serbuk kari daging (penting untuk mematikan bau ubi)
- Perasakan garam, gula, aji secukup rasa. Kena balance masam, manis, masin ok! Lastt sekali masuk udang. Agak-agak menggelegak boleh tutup api. Udang jangan masak lama, nanti keras dah tak sedap.
- kepekatan kuah ikut selera masing-masing.Bila nak makan hiaslah dengan telur rebus, tauhu goreng, cili merah, daun sup, bawang goreng dan limau
Catat Ulasan