Bahan bahan:
- Kepala ikan jenahak/tenggiri/kerapu/merah
- 2 keping isi badan ikan di atas
- 1 cawan santan - pekat@cair ikut suka
- 5 sudu besar rempah kari ikan Baba's
- 2 sudu besar serbuk ketumbar Babas
- 3 sudu besar cili serbuk Babas
- 1/2 sudu kecil jintan putih
- 2 sudu kecil biji sawi
- 3 sudu besar halia + bawang putih - yang diblend
- 5 ulas bawang merah kecil - dimayang
- 2 tangkai biji fresh cili merah besar - belah dua
- 2 tangkai daun kari
- Asam jawa, sampai rasa cukup masam
- 2 biji bawang besar merah &1 biji buah tomato - diblend hancur
- Bendi dan terung
Cara Memasak:-
- Tumiskan biji sawi, daun kari, bawang merah yang dimayang dan cili besar sampai wangi.Kemudian masukkan bahan blend halia + bawang putih, serbuk2 kari tu semua. Tumis sampai garing.
- Masukkan air asam jawa.
- Kemudian masukkan blended bawang besar + tomato, biarkan sekejap, masukkan santan. Sesuaikan kepekatan kuah dengan menambah air.
- Biarkan sampai hampir hampir mendidih, masukkan ikan. Biarkan sampai betul betul mendidih, renihkan sekejap utk dapatkan texture kari yang menarik.
- kari ikan mamak siap!
SELAMAT MENCUBA
Catat Ulasan