BAHAN-BAHAN :
● 1 kg telur ikan tenggiri dibersihkan
● 10 biji bendi - dipotong pangkal dan hujung
● 1 Sudu besar halba campur
● 2 biji tomato - potong baji
● 4 biji bawang merah - tumbuk
● 3 ulas bawang putih - tumbuk
● 1 inci halia - tumbuk
● 2 sudu makan cili giling
● 2 peket kecil serbuk kari
● 1/2 cawan air asam jawa
● 1 cawan air
● 2 cawan santan pekat
● minyak secukupnya
● gula dan garam secukup rasa
● sedikit daun kari
CARA- CARA:
1. Tumiskan bahan tumbuk,daun kari dan halba campur. Bila dah kekuningan masukkan cili giling. Tumis sampai agak garing.
2.Masukkan air asam jawa. Masukkan serbuk kari . Tumis bahan2 sampai garing dan Naik minyak.
3. Masukkan 1 cawan air dan 1 cawan santan biar mendidih. Masukkan bendi kacau sebati kemudian masukkan telur ikan . Masak sampai mendidih.
4. Masukkan 1 cawan santan lagi. Perasakan juga dengan garam dan gula. Biarkan mendidih sekali lagi dan masukkan tomato kacau sekejap.Bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Selamat mencuba
Catat Ulasan