Resepi Biskut Makmur Legend


Bahan doh:

1 kg Tepung Gandum (sangai hingga ringan - ayak)
400 gram Minyak sapi Winmill Gheeblend (cairkan)

Bahan Inti :

500 gram kacang tanah tanpa kulit (bakar hingga kekuningan)
3 sudu besar peanut butter
3 sudu besar susu pekat (boleh juga gantikan dengan gula halus)

Bahan salut :

1 cawan gula (blend halus - ayak)
Jika suka boleh letak sedikit susu tepung

Cara Memasak

  1. Tepung gandum disangai hingga ringan kemudian diayak.
  2. Panaskan minyak sapi sehingga cair.Panaskan atas dapur dengan api perlahan
  3. Tuang minyak sapi kedalam tepung sedikit demi sedikit sehingga boleh digentel. Untuk 1 tin 400 gram minyak sapi ni ada lebih lagi anggaran 3 sudu besar.
  4. Guna sudu metrik (1 sudu besar ) untuk sukat doh.
  5. Isi inti kacang dan bulatkan susun atas tray. Buat sehingga habis.
  6. Untuk inti kacang :Bakar kacang sehingga kekuningan dan berbau wangi. Angkat dan sejukkan. Kisar kasar sahaja.
  7. Masukkan peanut Butter dan susu pekat gaul sebati.Boleh juga gantikan dengan gula halus.
  8. Setelah siap isikan inti kacang bakar dengan suhu 170° c selama 15 -20 minit.Sejukkan sebelum disalut dengan gula halus.
  9. Blend gula sehingga halus-ayak. Campurkan dengan sedikit susu tepung jika suka. Tak letak pun takpe.. Baru rasa klasik
 

0/komen