Resepi Semperit Cheese


Bahan-bahan :
  • 250 g susu pekat manis.
  • 250 g butter, lembut tapi jangan terlalu lembik.
  • 500 g @ 540 g tepung jagung.
  • 2 sudu makan tepung gandum.
  • 3 sudu besar adunan keju (resepi di bawah).
Adunan Keju :
  • 125 g cream cheese dibiar lembut suhu bilik.
  • 2 sudu besar susu pekat.
  • ¼ cawan susu cair.

Cara-cara :

  1. Pukul sebati susu pekat manis, butter dan adunan keju. Tidak perlu pukul sampai kembang atau putih gebu. Pukul guna senduk saja.
  2. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit, sambil digaul sebati. Jika anda suka biskut yang lembab-lembab teksturnya, guna hanya 500 g tepung jagung. Jika anda suka tekstur biskut yang rangup tapi tetap cair dimulut, masukkan 540 g tepung jagung.
  3. Picitkan atas dulang yang dialas baking paper/oles dengan mentega.
  4. Tekankan ceri merah@coklat chips@ kismis di atasnya (kalau kismis kena potong 4, ia mengembang 2x ketika dibakar).
  5. Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu, 170°C selama 12-15 minit atau hingga bawah/tepi biskut nampak mulai keperangan.
  6. Sejukkan dan simpan didalam bekas kedap udara.

 

0/komen