Bahan-bahan :
- 250 g susu pekat manis.
- 250 g butter, lembut tapi jangan terlalu lembik.
- 500 g @ 540 g tepung jagung.
- 2 sudu makan tepung gandum.
- 3 sudu besar adunan keju (resepi di bawah).
Adunan Keju :
- 125 g cream cheese dibiar lembut suhu bilik.
- 2 sudu besar susu pekat.
- ¼ cawan susu cair.
Cara-cara :
- Pukul sebati susu pekat manis, butter dan adunan keju. Tidak perlu pukul sampai kembang atau putih gebu. Pukul guna senduk saja.
- Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit, sambil digaul sebati. Jika anda suka biskut yang lembab-lembab teksturnya, guna hanya 500 g tepung jagung. Jika anda suka tekstur biskut yang rangup tapi tetap cair dimulut, masukkan 540 g tepung jagung.
- Picitkan atas dulang yang dialas baking paper/oles dengan mentega.
- Tekankan ceri merah@coklat chips@ kismis di atasnya (kalau kismis kena potong 4, ia mengembang 2x ketika dibakar).
- Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu, 170°C selama 12-15 minit atau hingga bawah/tepi biskut nampak mulai keperangan.
- Sejukkan dan simpan didalam bekas kedap udara.
Catat Ulasan