Cara Tak Nak Bagi Telur Mata Tak Melekat Di Kuali


Walaupun tidak pandai memasak atau jarang masuk ke dapur, pastinya goreng telur itu boleh dilakukan semua orang.

Bezanya adalah telur goreng itu sempurna ataupun hangus, belum lagi dilihat keadaan fizikal, daripada telur mata terus jadi telur dadar.

Rupanya ada teknik khas boleh dilakukan untuk memastikan telur yang digoreng tidak melekat pada kuali.

Lebih mengejutkan bahan ini pastinya ada di setiap rumah.

Bahan tersebut adalah tepung, dengan taburkan ia sedikit pada kuali panas akan menyelesaikan masalah ini.

Tepung bertindak sebagai lapisan yang menyebabkan makanan tidak melekat dalam kuali.

Di samping itu, tepung boleh membantu mencapai kerak luar yang rangup dan keemasan tanpa menjejaskan rasa atau tekstur telur.

Bahan-bahan:

Telur
Tepung gandum
Minyak atau mentega
Kuali

Cara-cara:

1. Untuk menaburkan tepung ke dalam kuali, anda mesti terlebih dahulu memanaskan kuali dengan api sederhana.

2. Sebaik kuali dipanaskan, masukkan sedikit minyak atau mentega, kemudian taburkan sedikit tepung pada permukaan kuali.

3. Kemudian, tambah telur ke dalam kuali dan memasaknya seperti biasa.

Anda akan perasan bahawa mereka tidak akan melekat pada kuali sama sekali, dan tiada lagi percikan minyak di merata tempat.

Tapi jangan terlebih pula tabur tepung, nanti bahagian tepi telur jadi terlalu tebal dan sukar dimakan.

Kalau nak hilangkan bau dengan cepat lepas selesai menyediakan makanan, guna sahaja soda penaik dan sedikit cuka.
 

komen