Resepi Kari Laksa Spesial + MAGGI


Bahan2:

Bahan A
  • 2 ketul leher ayam
  • 6 cawan air
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 cawan santan

Bahan B
  • 1/2 labu bawang besar
  • 1  inch halia
  • 1 batang serai
  • 2 ulas bawang putih
  • 10 tangkai cili kering
  • 1/4 cawan udang kering
  • 1 sudu kecil MAGGI® CukupRasa™

Bahan C
  • 3 ekor udang 
  • 2 sudu makan isi kerang
  • 3 biji bebola ikan

Bahan D
  • 1 inch kulit kayu manis
  • 1/2 cawan serbuk kari daging
  • 15 helai daun kari

Bahan F
  • 2 cawan laksa- rendam dalam air panas.
  • 1 biji telur rebus
  • 2 sudu besar hirisan timun
  • 1 biji tauhu pok
  • 1 tangkai daun sup
  • 1 sudu kecil  bawang goreng

Cara2:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan B yang telah dikisar hingga harum dan kering
  2. Masukkan Bahan D, ayam, dan kacau.
  3. Masukkan santan, tutup periuk dan kecilkan api.
  4. Masak 10 minit hingga santan pecah.
  5. Masukkan air, bahan C dan E. Masak selama setengah jam
  6. Masukkan bahan F dlm mangkuk dan tuangkan kuah.
  7. Tabur bawang goreng dan daun sup.


 

komen